انواع آنژیوگرافی

آنژیوگرافی

به علت افزایش آلودگی هوا و بیشتر شدن مصرف دخانیات توسط افراد جامعه مشکلات قلبی و عروقی چند سالی است که شیب صعودی پیدا کرده و بیشتر افراد از مشکلاتی مانند گرفتگی رگ ها، یا بیماری های قلبی رنج میبرند. اگر زود و به موقع به فکر درمان این بیماری های جزئی و نو ظهور نباشیم ممکن است در طولانی مدت باعث بروز مشکلات بسیار حاد و غیر قابل حل برای ما شوند. اما تشخیص و درمان این مشکلات بر عهده چه کسی است؟ در این مقاله روند آنژیوگرافی توسط بهترین متخصص قلب به طور کامل بررسی میشود.

آنژیوگرافی چیست؟

آنژیوگرافی یا رگ نگاری، تصویر برداری از رگ های خونی است. اولین بار پزشکی از کشور پرتغال این شیوه را ابداع کرد و برای تشخیص بیماری های اعصاب از آن استفاده میکرد. بعد از آن پزشکان و محققان بسیاری بر روی این شیوه تشخیص کار کردند و امروزه بیشترین و رایج ترین استفاده angiography برای تشخیص گرفتگی رگ های کرونر است.

می توان گفت این روش دقیق ترین روش تشخیص برای گرفتگی، آسیب و یا تنگ شدگی رگ های خونی است. روند انجام پروسه آنژیوگرافی به گونه ای است که دقیق ترین اطلاعات ممکن از قلب را به پزشک تحویل میدهد و بر اساس این اطلاعات پزشک تشخیص میدهد که برای بیمار عمل قلب باز انجام دهد و یا بدون عمل هم میشود بیمار مورد نظر را درمان کرد.

همچنین در صورتی که پزشک تصمیم به عمل قلب باز بگیرد، رگ نگارری بهترین اطلاعات را از داخل رگ ها در اختیار پزشک قرار میدهد و باعث میشود انجام عمل به بهترین شکل ممکن با دقیق ترین اطلاعات انجام شود.

آنژیوگرافی
آنژیوگرافی دست

انواع آنژیوگرافی

آنژیوگرافی دارای انواع مختلفی می باشد که از آن ها می توان برای شرایط مختلف پزشکی استفاده کرد.

  1.  توموگرافی کامپیوتری (CTA)
  2.   کرونر
  3.  تفریق دیجیتال (DSA)
  4.  رادیونوکلاید
  5.  ریوی
  6.  تشدید مغناطیسی (MRA)
  7. کلیه
آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری (CTA)

از اشعه ایکس ، نرم افزار و سخت افزار برای تولید تصاویر افقی یا محوری ، رگهای خونی برای تشخیص استفاده می کند.

آنژیوگرافی کرونر

داخل عروق کرونر را تجسم می کند. این تصاویر می توانند تنگی ها را در شریان ها تعیین کنند که ممکن است مسئول درد قفسه سینه باشند و می توانند باعث حمله قلبی شوند.

تفریق دیجیتال (DSA)

عروق خونی مغز را برای بررسی جریان خون تصویر می کند.

انواع آنژیوگرافی
آنژیوگرافی تشدید مغناطیسی تمام بدن
رادیونوکلاید

یک روش پزشکی هسته ای است. مقدار کمی رادیونوکلاید (ردیاب دارویی یا رادیواکتیو)، به بررسی بافت هدف کمک می کند. angiography رادیونوکلئید در حال استراحت اتاق قلب را ارزیابی می کند.

 ریوی

از رگهای خونی برای ارزیابی شرایط مختلف مانند آنوریسم ، تنگی یا انسداد تصویر می کند.

 تشدید مغناطیسی (MRA)

از تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و رنگ کنتراست برای تجسم رگ های خونی استفاده می شود. پزشکان اغلب از MRA برای بررسی قلب و سایر بافت های نرم و ارزیابی جریان خون استفاده می کنند.

 کلیه

به آن آرتریوگرافی نیز گفته می شود، رگهای خونی کلیه را برای تشخیص علائم انسداد یا ناهنجاری های موثر بر خونرسانی به کلیه ها تصویر می کند.

چه موقع نیاز به آنژیوگرافی می باشد؟

اگر بیمار در گردش خون خود مشكل داشته باشد  دکتر قلب ممكن است پیشنهاد كند كه بیمار تحت angiography قرار گیرد تا مشخص شود كه علت این مشكلات چیست. نتایج آزمایش همچنین ممکن است به پزشک در توسعه گزینه های درمانی کمک کند.

از آنژیوگرافی برای چه تشخیص چه بیماری استفاده می شود؟

از این روش می توان برای تشخیص بیماری شریانی قابل توجه استفاده کرد که می تواند منجر به شرایطی مانند سکته، حمله قلبی، گانگرن و نارسایی اندام شود. تصاویر رگ نگاری کرونر می تواند به پزشکان کمک کند تا بتوانند درمان بیمار را برای آنژین و حملات قلبی برنامه ریزی کنند.

آنژیوگرافی چطور انجام می شود؟
سی تی آنژیو قلب

چگونگی انجام آنژیوگرافی

امروزه angiography از طریق مچ دست یا کشاله ران انجام میشود. در ابتدا کاتتر از محل کشاله ران و یا مچ دست وارد رگ میشود و تا محل مبدا رگ مورد نظر پیش میرود. هنگامی که کاتتر به ابتدای رگی که پزشک احتمال گرفتگی آن را داده است رسید ماده حاجب به ابتدای رگ تزریق میشود و سپس عمل تصویر برداری شروع میشود. در رگ نگاری تنگی و انسداد رگ ها کاملا مشخص میشود.

بهتر است برای روشن تر شدن موضوع 2 واژه کاتتر و ماده حاجب را بیشتر توضیح دهیم.

  • کاتتر: لوله ای بسیار نازک، معمولا بلند و قابل انعطاف است که در پزشکی بسیار کاربرد دارد. با تغییر مواد به کار رفته در ساختار آن و یا شکل کاتتر می تواند کاربرد های زیادی در رشته های مختلف پزشکی داشته باشد. البته توجه کنید این تغیرات باید در مرحله تولید اعمال شود.
  • ماده حاجب: ماده ای است که برای افزایش کنتراست مایعات و ساختارها در تصویر برداری پزشکی بکار میرود. این ماده امواج فراصوت یا انرژی الکترومغناطیسی حاصل از منابع خارجی را جذب میکند و یا تغییر میدهد. برای تصویر برداری از اندام های مختلف بدن از ماده حاجب های متفاوتی استفاده میشود.

ماده حاجب آبکی، بی بو و رنگ آن زرد شفاف است. این ماده مطلقا بی ضرر است و به سرعت توسط بدن جذب میشود.

اقدامات در حین انجام آنژیوگرافی

ممکن است در طول مدت زمانی که عمل آنژیوگرافی انجام میشود، پزشک از شما بخواهد نفس خود را برای مدت چند ثانیه حبس کنید ویا نفس عمیق بکشید. حتی ممکن است از شما بخواهد پوزیشن دست یا کشاله ران را تغییر دهید. این اقدامات طبیعی است و معمولا تمام کیس هایی که بر روی آنها رگ نگاری انجام میشود این اقدامات را انجام میدهند چرا که باعث میشود بهترین نتیجه را از angiography بگیرند. پس جای نگرانی وجود ندارد. خونسردی خودتان را حفظ کنید و تمام اقدامات را با آرامش انجام دهید.

در هنگام انجام عمل آنژیوگرافی الکترود های روی سینه قرار میگیرد که در طول مدت انجام angiography نوار قلب شما را ثبت کند همچنین ممکن است طبق تجویز پزشک به شما داروی ضد انعقاد تزریق شود.

 تشخیص آنژیوگرافی
روش های تشخیص آنژیوگرافی

درمان های آنژیوگرافی

در طی آنژیوگرافی می توان روش های درمانی خاصی مانند آنژیوپلاستی یا قرار دادن استنت را انجام داد. مداخله کرونر از طریق پوست (PCI) ، معروف به آنژیوپلاستی کرونر ، یک روش غیر جراحی است که عروق کرونر باریک یا مسدود شده را باز می کند.

این روش جریان خون در عضله قلب را بازیابی می کند ، که ممکن است توسط تجمع پلاک مسدود شده باشد. در صورت پارگی پلاک ، لخته خون در سطح آن ایجاد می شود.

یک لخته بزرگ توانایی جلوگیری از جریان خون از طریق شریان کرونر را دارد که یکی از دلایل عمده حمله قلبی است. با گذشت زمان ، پلاک پاره شده نیز باعث سخت شدن و تنگی عروق کرونر می شود.

PCI می تواند جریان خون را به قلب بازگرداند. در طی این روش ، یک کاتتر نازک و انعطاف پذیر با یک بالون در نوک آن از طریق رگ خونی به شریان آسیب دیده ریسمان می شود و با استفاده از تصویربرداری اشعه ایکس هدایت می شود.

هنگامی که بالون در جای خود قرار گرفت ، باد می شود تا پلاک ها در دیواره شریان فشرده شوند. این جریان خون را از طریق شریان بازیابی می کند.

این روش می تواند علائم بیماری کرونر قلب ، از جمله آنژین را بهینه کند. این روش همچنین می تواند آسیب عضلانی قلب ناشی از حمله قلبی را کاهش دهد.

استنت ها را می توان در طی PCI در رگ ها قرار داد. قبل از باد کردن بادکنک ، یک استنت در اطراف آن قرار می گیرد. هنگامی که نوک کاتتر به محل مورد نظر حرکت می کند ، بادکنک باد می شود و پلاک را به دیواره شریان فشار می دهد. این باعث افزایش رگ و کمک به بازگرداندن جریان خون می شود. بالون کاملاً کشیده نیز استنت را منبسط می کند و آن را در سرخرگ قرار می دهد.

بادکنک تخلیه شده و همراه با کاتتر خارج می شود. استنت در شریان باقی می ماند. با گذشت زمان ، سلول ها رشد می کنند تا مش استنت را بپوشانند.

بهترین دکتر آنژیوپلاستی در تهران

تا به اینجا متوجه شدید که منظور از آنژیو گرافی چیست؟ با طریقه انجام این روش پزشکی و اینکه در حین انجام آنژیوگرفی چه کارهایی باید صورت گیرد آشنا شدید. اما مسئله مهم این است که آیا این انجام دادن آنژیوگرافی از عهده هر پزشکی برمی آید؟ یا اینکه نیاز است حتما به متخصص آنژیو پلاستی جهت درمان مراجعه کنید؟

خب باید بگوییم که انجام دادن آنژیوپلاستی توسط متخصص گزینه بهتر و مناسب تری می باشد زیرا در این زمینه تخصص و تجربه بیشتری نسبت به سایر متخصصین دارد. دکتر صابری همدانی یکی از بهترین متخصصین آنژیوپلاستی می باشند که در بیمارستانی همچون نیکان، آرمان و میلاد تهران فعالیت دارند.

عوارض احتمالی آنژیوگرافی

با رگ نگاری، بیماران ممکن است خونریزی یا کبودی در محل ورود شریان را تجربه کنند. ممکن است نسبت به ماده حاجب واکنش آلرژیک داشته باشند. غالباً ممکن است شریان دسترسی مسدود شود. به ندرت در طی آنژیوپلاستی یا قرار دادن استنت ، بخشی از انسداد شریانی می تواند قطع شود و به عروق دیگر منتقل شود.

عمل آنژیوگرافی
انجام عمل آنژیوگرافی
جمع بندی

آنژیوگرافی دقیق ترین راه تشخیص گرفتگی، یا تنگ شدگی تمام شریان های بدن است. اما رایج ترین مورد استفاده آن برای تشخیص گرفتگی عروق کرونری(عروق قلبی) است. angiography  با کمک اطلاعات کاملی که در اختیار میگذارد به پزشک کمک میکند تا بهترین تصمیم و درمان را برای بیمار انتخاب کند.

[faq title=”سوالات شما” open1st=”1″ openAll=”0″][faq_item title=”آیا انجام آنژیوگرافی نیاز به بیهوشی دارد؟” number=”1″]در پاسخ به اینکه ایا انژیو بیهوشی دارد باید بگوییم خیر انجام آنژیوگرافی به هیچ نوع بیهوشی نیاز ندارد و بیمار در طول مدت انجام angiography کاملا هوشیار است و تمام اتفاقات را مشاهده میکند. برای انجام آنژیوگرافی بیمار دردی احساس نمیکند که نیاز باشد بیمار را بیهوش کرد.[/faq_item][faq_item title=”حال جسمانی بیمار بعد از آنژیوگرافی چگونه است؟” number=”2″]مدت زمان انجام آنژیوگرافی معمولا یک ساعت است و بعد از آن حال عمومی بیمار خوب است و مشکلی ندارد اما برای اطمینان و تحت نظر بودن بیمار بهتر است یک شب بستری باشد. بعد از انجام آنژیوگرافی از بیمار درخواست میشود مچ دست و یا کشاله ران را تا 12 ساعت حرکت ندهد.[/faq_item][faq_item title=”داروی خاصی بعد از آنژیوگرافی باید مصرف شود؟” number=”3″]داروهای روتینی که مصرف میکرده اید را با نظر پزشک مصرف کنید. اگر در محل آنژیو درد، سوزش و یا تورم داشتید می توانید از مسکن استفاده کنید. استفاده از کمپرس گرم نیز میتواند در کاهش درد و تورم مفید باشد.[/faq_item][/faq]

3 دیدگاه دربارهٔ «آنژیوگرافی»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

admin